- Úvod
- Expozice a výstavy
- Expozice
- Cukr a čokoláda

Cukr a čokoláda
Expozice je věnována historii významných průmyslových odvětví u nás – cukrovarnictví a výrobě čokolády.
Expozice je od 14. 1. do 15. 4. 2025 uzavřena z důvodu přípravy výstavy ve vedlejším sále.
Expozice je věnována historii významných průmyslových odvětví u nás – cukrovarnictví a výrobě čokolády. Centrem expozice je unikátní model cukrovaru na zpracování řepy v měřítku 1:10, který muzeum získalo v roce 1910 a který se stal první sbírkovým předmětem muzea.
Cukr byl pro Československo strategickou komoditou, která měla politický vliv, a proto se mu také říkalo „bílé zlato“. Cukrovarníci také od počátku podporovali naše technické muzeum a měli zásadní podíl na jeho založení v roce 1908. Významným způsobem rovněž přispěli na stavbu budovy NTM na Letné.